• contact@dh-lab.hu
  • 1088 Budapest Múzeum krt. 6-8

Május 6-án az ELTE BTK Digitális Bölcsészet Tanszéke adott otthont egy egész napos, a számítógépes stíluskutatás (stilometria) köré szerveződő rendezvénynek. Az esemény apropóját a Digitális Bölcsészet folyóirat 2021/5-ös különszáma adta, amely a krakkói székhelyű Computational Stylistics Group munkásságát mutatta be magyar nyelven az eredeti szövegek fordításán keresztül. Ez a kutatócsoport a stilometria nemzetközi hírű műhelye, számtalan tanulmány, módszer és eszköz létrehozója (részletesebb bemutatását lásd a különszám előszavában.  A rendezvény két részből állt: a kutatócsoport tagjai által tartott workshopból, valamint lapszámbemutatóból, ahol a szerzőket Almási Zsolt, a folyóirat szerkesztője és a PPKE BTK Angol-Amerikai Intézetének egyetemi doncense, illetve Szemes Botond, a különszám szerkesztője és a Digitális Bölcsészet Tanszék munkatársa kérdezte.

 

A workshop fókuszában a Computational Stylistics Group által létrehozott programcsomag, a stylo állt. A csomag magában foglalja a stilometriai kutatás minden lépését: a korpuszok előkészítését, a gyakoriságvizsgálat paramétereinek beállítását, az eredményeken végzett statisztikai eljárásokat, a szövegek hasonlóságának/különbségének kiszámítását és a viszonyok különféle vizuális megjelenítését. A délelőtti szekció bevezető jellegű előadásai és a délutáni, a „haladó” felhasználók számára tartott bemutató komoly ösztönzést jelenthet a hazai stilometriai és digitális bölcsészeti kutatások számára, amelyek ezidáig kevésbé ellenőrzött módon zajlottak. Külön öröm ebből a szempontból, hogy a workshopon a hazai műhelyek nagy számban képviseltették magukat: a Digitális Bölcsészet Tanszék és a folyóirat munkatársai mellett az MTA Irodalomtudományi Intézet és az OSZK Digitális Bölcsészet Központ tagjai is részt vettek az eseményen.

 

A lapszámbemutató barátságos és családias hangulata mellett egy nagyon részletes és inspiráló kerekasztalbeszélgetést jelentett. A megjelent cikkeken túl a digitális bölcsészet legnagyobb kihívásai, a diszciplínát övező tévhitek és a kutatók jövőbeni tervei is szóba kerültek. A beszélgetésen a folyóiratban közölt cikkek eredeti szerzőin kívül (Maciej Eder, Joanna Byszuk, Artjoms Sela, Albert Lesniak) Benjamin Nagy is részt vett, aki a klasszikus latin költészet stilometriai vizsgálata kapcsán gyűjtött tapasztalatairól mesélt.

 

Az esemény az I.T.E.M. Kulturális és Oktatási Alapítvány szervezésében és a Waclaw Felczak Alapítvány támogatásával valósult meg (csakúgy, mint maga a folyóiratszám.)

2022.05.20.

Megosztás

Add Your Comments

Icon

Your email address will not be published. Required fields are marked *