• contact@dh-lab.hu
  • 1088 Budapest Múzeum krt. 6-8

2021.11.03-án megtartottuk at ELTE Drámakorpusz bemutatóját.

Az esemény díszvendége Szakonyi Károly író volt, aki nemrég ünnepelte 90. születésnapját. Az eseményt Palkó Gábor – a Digitális Bölcsészet Tanszék tanszékvezetője és a Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium projektvezetője – nyitotta meg a Szakonyi Úrnak szóló dékáni köszöntő felolvasásával. A beszédben a dékán köszöntötte születésnapja alkalmából Szakonyi Károlyt és köszönetett mondott neki, hogy az Adáshiba c. művét engedélyezte felhasználni az ELTE Drámakorpuszhoz.

Ezt követően Frank Fischer jelentkezett be online, aki bejelentette a HunDraCor csatlakozását a DraCor projekthez és előadásában elmondta a projekt céljait és eddigi eredményeit. Előadása széleskörű rálátást mutatott a drámakorpuszok működésére, hogy milyen összefüggések rajzolódnak ki így bizonyos szövegek, szövegek szereplői között és hogyan teszi kereshetővé és összehasonlíthatóvá a drámákat.

Az esemény folytatásában Horváth Péter, a DH-LAB munkatársa bemutatta a már működö verskorpuszt, annak keresőfelületét és felhasznáhatóságát. Ezt követően kollégája, Bajzát Tímea mutatta be a regénykorpuszt, amin mostanra közel 400 regény megtalálható és kereshető. Végül Szemes Botond beszélt az új drámakorpuszról, előadásában összehasonlította keresési szempontok alapján Madách: Az ember tragédiája c. drámát, Szakonyi Károly Adáshiba c. drámájával. A drámakorpuszban már 40 dráma kereshető és ez folyamatosan bővül.

Végül az esemény zárásaként Tószegi Zsuzsanna, címzetes egyetemi docens és a Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium munkatársa beszélgetett Szakonyi Károllyal. Szót ejtettek a digitális bölcsészet fejlődéséről, arról, hogyan kezdett el Szakonyi Úr számítógépet használni a régi időkben és hogy mi a hosszú élet titka.

 

Az eseményről további részleteket a Népszava cikkében olvashatnak: https://nepszava.hu/3136970_ha-brecht-ut-shakespeare-t-ki-uti-madachot

 

Köszönjük minden résztvevőnek, hogy eljött!

 

2021.11.12.

Megosztás

Add Your Comments

Icon

Your email address will not be published. Required fields are marked *